~

,

Wednesday, 16 March 2011

Japan Earthquake: Helicopter aerial view video of giant tsunami waves

Kek Marble Berkejuuu....

Recepi ni di ambil dari facebook (Galeri aneka resepi)....tapi tu la dulu main copy ja resepi2 tanpa amik nama owner dia...huhuuhu....
Tapi aku ada gak tambah ermmm...hish lupe la pulakk.....haa...nestum keluarga...saja nak ngabiskan stok2 lama....ok la gak rasanya...bukan nak puji yang sendiri bikin...tapi anak2 buah aku bukan main lagi menala....diorang kata sedap...diaorang kata laa....
Chu korang try cube wat....ni dah sharing recepii da ni....tapi aku masa wat tu tak baca resepi sampai habis...aku main redah bakar cam biasa jaa...sebbaek jadi..la jugak ruper kek...cumenye nak kena belajo lagi cara2 'menyenikan' lagi kek nih...(rosak bahasa ibunda) maksud aku..mencorakkan kek ni supaya lebih menarik....


                      Marble Cheeseeeee Cake.......
Bahan-bahannya:-
250gm butter
230gm gula castor
4 biji telur
80gm keju cheddar(4 keping)
100ml susu segar
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 suda makan serbuk koko/pewarna coklat

Cara membuatnya:-
*Patah2kan keju dan masak dgn susu dgn api yang perlahan.Setelah keju cair masukkan sedikit butter dan tutup api. Sejukkan sebentar.
*Putar butter dgn gula hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
*Tambahkan keju dan gaul adunan sehingga sebati.
*Ayakkan tepung dan baking powder.Campurkan tepung ke dalam adunan tadi gaul sebati.
*Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang satu plain dan yang satu lagi di tambahkan serbuk koko.
*Gliskan loyang dgn butter dan taburkan dgn sedikit tepung. Masukkan sesenduk adunan koko kemudian sesenduk adunan plain. Buat berselang seli adunan sehingga habis.
*Bakar dengan suhu 175C selama 45mimit  Bakar secara double boiler dengan meletakkan air suam di dalam loyang.

p/s : Cubelaaa......dap jugokkk.....huhuhu

Monday, 14 March 2011

~Lalola..Wedding ...~

Majlis pernikahan yang berlangsung di Masjid Bandar Baru Sentul pada 5 Mac 2011 bersamaan hari Sabtu selepas zohor, dinikahkan oleh ayahanda tercinta beliau...dengan sekali lafaz maka berubah la status dak ila nih dari anak dara sunti ke isteri orang.....
Tok kadinye pun lawak jugak orangnyer. ada saja idea dia nak menghidupkan suasana pada petang tu......hihhihi siap wat pengisytiharan ......kuatkuasa jadi suami isteri berkuatkuasa serta merta...
Majlis kenduri keesokkan harinya pula bertempat di Taman Tasik Titiwangsa berlangsung dengan penuh meriahnyer...walaupun ila kata biasa-biasa ja kenduri dia...okey la tu...nak camne lagi...yang penting semuanya selamat..

jom...jom..layan beberapa keping foto yang dirakamkan dari lensa kamera bucukku yang tak seberapa nih...tapi Yana yang jadi jurufotonyer...ada gak gambar-gambar nih di ambil dari Facebook rakan iaitu Gee Jai dan Ej Kamel...


hihiihi tetiba teringat pada dak Nadia ngan Yana....semuga koran ingat ekk kenangan di Tasik Titiwangsa hari tu ye..........ala bukan selalu wat camtu kan....yang penting ada gak orang rakam aksi2 tu...hiihihi


hrmmm...alamak...sehingga entri ni di masukkan aku tak beli lagi hadiah kawen ila....huhuhuhu...ahdooiiil
sebbaekk...kenduri belah lelaki belum lagii......selamat jadi raja sehari lagi di Terengganu pulokk...

Ila...
Selamat Pengantin Baru, semuga kekal bahagia ke hujung nyawa, dikurniakan zuriat yang soleh dan solehah, semuga diberikan kekuatan dan kesabaran dalam menjalani kehidupan serta mendapat keberkatan dunia akhirat. Amin.

..aaa...sugar..ooh honey..honey......




jom layannzzz.........oooooo....laalaallaa...

Saturday, 12 March 2011

Mesut Kurtis - Every night and every day

Wednesday, 2 March 2011

RESEPI KEK KOKO

Assalamualaikum

Ini merupakan resepi kek yang kedua, yang pernah dicuba... Alhamdulillah, hasilan boleh dimakan ...:)

nilah rupe paras dia....walaupun kurang cantek...tapi rasanya bolehlah dinikmati oleh anak tekak cik jah cik kiah oiii

Masih ingat lagi, kek pertama cubaan dari dapur rumah mak ....hrmmm hasilnya agak mengecewakan...kalau tak salah dalam resepi itu menggunakan 6 biji telur. Ya ampun....outputnya...teramatlah disaster nyer punnn ok...(baca ala-ala Johan buat nada lawak). Memang nasibnya ke tong sampah sajalah jawapannya.

Aku memang tak pandai masak...tapi kalau berkenaan dengan dunia pastri dan manisan ini, memang jiwa raga aku serahkan....

Masih ingat lagi...lagi dan lagi.. Abah pernah berkata ' esok kalau menikah, nak bagi suami makan biskut ja ka'..........

Hrmmm.....

nostalgic sungguh.....memori kek koko.....kikikikih~~

Ok la...maila tengok camna resepi Kek Koko ini...Jom chekidauuttttt!

KEK KOKO
Bahan-bahan:-
1     cawan gula
2     biji telur
1     cawan susu pekat
1     cawan minyak kacang
1     cawan air panas mendidih
1/2  cawan koko
2     cawan tepung
1 1/2 camcateh serbuk bikarbonat
1     camcateh esen vanilla

Cara dan langkah membuatnya:-
*sebelum itu panaskan oven dulu....
1. Gula dan telur dipukul hingga kembang.
2. Masukkan koko. Kacau lagi.
3. Masukkan susu. Kacau lagi.
4. Masukkan tepung, soda, esen dan minyak. Gaulkan sehingga sebati.
5. Masukkan air panas dan kacau.
6. Bakar sehingga masak lebih kurang selama sejam @ sehingga masak. Dah siap!
Hidangkan dengan kopi 'o' panas kawww...makan masa time hujan .....memang manyak shiokk... ^^~

take one...take two.....action!....


Lupa nak habaq...resepi di ambil dari koleksi majalah-majalah lama ...

Last but not least...cuba la...InsyaAllah...jadi.

^^~Jumpa lagi.....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...