Wednesday 16 March 2011

Kek Marble Berkejuuu....

Recepi ni di ambil dari facebook (Galeri aneka resepi)....tapi tu la dulu main copy ja resepi2 tanpa amik nama owner dia...huhuuhu....
Tapi aku ada gak tambah ermmm...hish lupe la pulakk.....haa...nestum keluarga...saja nak ngabiskan stok2 lama....ok la gak rasanya...bukan nak puji yang sendiri bikin...tapi anak2 buah aku bukan main lagi menala....diorang kata sedap...diaorang kata laa....
Chu korang try cube wat....ni dah sharing recepii da ni....tapi aku masa wat tu tak baca resepi sampai habis...aku main redah bakar cam biasa jaa...sebbaek jadi..la jugak ruper kek...cumenye nak kena belajo lagi cara2 'menyenikan' lagi kek nih...(rosak bahasa ibunda) maksud aku..mencorakkan kek ni supaya lebih menarik....


                      Marble Cheeseeeee Cake.......
Bahan-bahannya:-
250gm butter
230gm gula castor
4 biji telur
80gm keju cheddar(4 keping)
100ml susu segar
280gm tepung gandum
1 sudu teh baking powder
2 suda makan serbuk koko/pewarna coklat

Cara membuatnya:-
*Patah2kan keju dan masak dgn susu dgn api yang perlahan.Setelah keju cair masukkan sedikit butter dan tutup api. Sejukkan sebentar.
*Putar butter dgn gula hingga gebu. Masukkan telur sebiji demi sebiji.
*Tambahkan keju dan gaul adunan sehingga sebati.
*Ayakkan tepung dan baking powder.Campurkan tepung ke dalam adunan tadi gaul sebati.
*Bahagi adunan kepada 2 bahagian yang satu plain dan yang satu lagi di tambahkan serbuk koko.
*Gliskan loyang dgn butter dan taburkan dgn sedikit tepung. Masukkan sesenduk adunan koko kemudian sesenduk adunan plain. Buat berselang seli adunan sehingga habis.
*Bakar dengan suhu 175C selama 45mimit  Bakar secara double boiler dengan meletakkan air suam di dalam loyang.

p/s : Cubelaaa......dap jugokkk.....huhuhu

No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...