Sunday 27 January 2013

HOKKAIDO CUPPY CAKEs

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Salam Sejahtera...salam mahabbah...

Annyeong Hasaeyo...(@_@)~...

Konichiwa.....

Konichiwa! baru betulkan.....sebab nak story pasal 'Hokkaido'. Nape nama kek cawan ni 'Hokkaido'?. Jawapannya, idok ler teman tau ngape...tak la pula search dan menggoogle mengapa kek cawan ni bernama "Hokkaido'. 

Jom! jom jom ! kita gi Hokkaido......huhuhuhu, teringin nak pergi Jepun...impian ni dah lama terjeruk dalam sanubari :(((. Insya Allah, suatu ketika..suatu masa..

Percubaan kali pertama, setelah berkurun lama resepi ni tersimpan rapi dalam senarai inbox facebook, ..hihihi. Setiap kali, hendak mencuba resepi baru, mesti menggelabah gila....tak tentu arah...tunggang tebalik meja...hihihii takde la...saja ayat kasik drama lebih. Tapi yang pasti, memang cuak la, sementara nak menanti hasil output. 


iklan sat ;) sesama kita mencuba mempraktikkannya ye....

Jom tengok resepi yang saya jumpa ini. Owh! ..before that..resepi ini saya ambil dari fanpage 'FB Chef and Charity Club with Smile.' ..dan 'Norliza Has' empunya tuan yang sharing resepi ini. Makacih naa dengan resepi ini dapat juga saya mencuba 'Hokkaido' ni.

Hokkaido Cuppy Cakes

Bahan-bahannya (Ingredients):-
Bahan A
4 biji kuning telur ( egg yolk)
30gm gula kaster ( castor sugar)
1 sudu kecil esen vanilla ( vanilla essen)
40 ml susu segar ( fresh milk)
40 ml minyak canola / minyak makan ( canola oil/vegetable oil/cooking oil)
55 gm tepung kek ( cake flour)
20 gm tepung kastard ( custard flour)
1 sudu kecil baking powder

Bahan B
4 biji putih telur ( white eggs)
1/4 sudu kecil garam ( salt)
80 gm gula kaster ( castor sugar)


Cara membuat:-
Panaskan oven pada suhu 170 C.
Sediakan ramekins atau kertas cup cake yang keras. (saya guna kertas muffin cake biasa saja)

1. Satukan tepung kek, tepung kastard dan baking powder. Kemudian diayak 3 kali.
2. Pukul kuning telur dan gula menggunakan whisk saja.
3. Tambahkan esen vanilla, susu dan minyak. Kemudian pukul rata. 
4. Seterusnya masukkan tepung yang telah diayak tadi dan gaul rata.
5. Bahan B. Dalam bekas lain (pastikan bekas dalam keadaan kering). Pukul putih telur dan garam hingga berbuih. Kemudian tambahkan gula sedikit demi sedikit dan terus memukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan kental dan kaku (soft peaks).
6. Ambil 1/3 adunan bahan B tadi dan campurkan ke dalam adunan tepung. Gaul rata dengan menggunakan kaedah kaup balik. Kemudian, masukkan baki adunan putih telur dan gaul hingga sempurna dengan kaedah kaup balik.
7. Tuangkan aduan ke dalam cawan kertas anggaran 80% penuh. Hentakkan sedikit bekas adunan tersebut untuk mengurangkan gelembung udara pada kek.
8. Masukkan dalam oven, bakar selama lebih kurang 25-30 minit.
9. Keluarkan dari oven apabila kek masak. Hentakkan bekas sekali lagi dan biarkan sejuk. Bila kek sudah sejuk, bolehlah paipkan filling ke dalamnya dengan menggunakan pipping bag.


pose sat sebelum letak filing....


Cream Custard
by : Honey - fanpage Fb tadi

1 sudu besar tepung
1 sudu besar tepung jagung
4 sudu besar gula
200 ml (1 cawan ) susu segar
1 biji telur (size L)
1 sudu besar mentega
1 sudu teh esen vanilla

Cara membuat:-
1. Masukkan tepung, tepung jagung dan gula ke dalam mangkuk.
2. Masukkan 1-2 sudu besar susu. Kacau rata hingga tidak berketul.
3. Masukkan telur kemudian esen dan kacau lagi.
4. Masukkan baki susu tadi.
5. Masak di atas dapur dengan api sederhana (kecil) pastikan sentiasa dikacau. Akhirnya masukkan mentega, dan kacau lagi hingga licin.

Sejukkan dan masukkan ke dalam pipping bag.. dan boleh dihias mengikut kreativiti masing-masing. ;)


my first trial - Hokkaido tweety version...


So ...how my first trial Hokkaido cuppy cakes look like....

Masak sendiri ..ngappp! makan sendiri boleh la.... Komen kesimpulan bagi Hokkaido cake ini ...part yang paling susah bagi saya ialah nak wat filling dia...ahdoiii ...hahahhaa

~bai-bai~
Sayonara (@_@)~

No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...