Sunday, 22 June 2014

ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES

Assalamualaikum..... :)

Annyeong Hasaeyo... :D


Sila abaikan gambar yang kurang memuaskan...huhu

Doakan saya berjaya memiliki kamera yang lebih canggih suatu hari nanti ya..

Apa yang penting 'isinya' sekarang ini...

Jom kita 'menyelusuri' resepi ini...



Sumber resepi : Facebook Resepi Kek & Biskut Raya

ESPRESSO MARBLE CHEESE BROWNIES
Bahan-bahannya:-
200 gm coklat masakan
120 mentega tawar
250 gm gula kastor
4 biji telur (dikocok ringan)
2 sudu teh espresso elmuco atau ( 2 sudu teh nescafe + 2 sudu teh air panas, dilarutkan)
70 gm tepung gandum
60 gm serbuk koko
20 gm coffee mate  ** saya tak letak

Adunan cheese:-
125 gm cream cheese
100 gm mentega
2 biji telur
2 sudu besar tepung gandum

Loyang 10'x10' yang telah digris dan di alas dengan kertas baking

Langkah pembuatan:-
Panaskan oven pada suhu 150'C

Brownies
1. Cairkan coklat masakan secara double boiler. Ketepikan.
2. Cairkan mentega dalam periuk, masukkan serbuk koko, gaul rata. Angkat. Masukkan gula dan dikacau rata, kemudian diikuti dengan telur, tepung, espresso dan coffee mate yang telah di ayak.
3. Akhir sekali masukkan coklat cair dan kaup balik sebati.
4. Tuang adunan dalam loyang, ratakan dan ketepikan.

Adunan Cheese
1. Pukul cream cheese dan mentega sehingga kembang. Masukkan tepung dan telur, dipukul sehingga sebati.
2. Tuangkan adunan cheese ke atas adunan brownies tadi, kemudian dilorek menggunakan lidi menjadi corak marble.
3. Bakar lebih kurang selama 1 jam atau sehingga masak.

pose dulu sebelum masuk oven...

corak apa ni ?...inilah seni namanya...abstrak... :)

sedap juga nooo...








Abaikan juga jika banyak gambarnya. Dia suka selfie..wakakaka...
Kalau ikutkan banyak juga gambar yang sempat dirakamkan. Namun yang terpilih sahaja sesuai untuk ditayangkan. Sekian. ...:D

Selamat mencuba ^^~

Jumpa lagi...

Annyeonghi...(@_@)~




No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...