Annyeong Hasaeyo...
Hai...hari ini nak 'tepek' resepi caramel...
Jom 'chekidauuttt'....
Resepi dikongsikan oleh Kak Rozilah Abdullah (kak gee), melalui facebooknya....terima kasih banyak-banyak ya k.gee, semuga akak ditambahkan ilmu yang bermanafaat. Arigato Gozaimass....(^_*)~
RESEPI PUDING KARAMEL
Bahan-bahan:-
A - 1/2 cawan gula pasir (masak hangus dalam loyang dan ketepikan)
B - 7 biji telur gred A
C - 1 tin susu pekat
D - 2 tsp tepung kastard
E - 1 tsp esen vanilla
F - 1 tsp pewarna kuning telur * optional - tak mau letak pun tak pa ~ ikut suka hampa
Cara-cara:-
1. Campurkan bahan (B hingga F) ke dalam pengisar. (senang guna pengisar) - nak cara pukul dalam mangkuk pun boleh juga. Ok..kisar sehingga sebati.
2. Tuangkan adunan ke atas loyang yang berisi gula hangus tadi (seelok-eloknya ditapis- untuk buang buihnya.
3. Kukus selama 1/2 atau sehingga masa.
p/s :- Nak tahu sudah masak ke belum, uji guna pisau dibahagian tengah adunan. Sekiranya tiada adunan yang melekat, itu tandanya sudah MASAK!...kikikikih. Kemudian sejukkan sebelum dihidangkan.
Jom Pakat Cuba naa.....
cubaan kali kedua....aku tak gemar sangat...semuanya untukmu anak2 penakan cheq...^^~ |
Ok..jumpa lagi...
Annyeong~
Ilal-liqo.
No comments:
Post a Comment