Sunday 6 April 2014

BLUEBERRY CHEESE TART

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh :)

Annyeong Hasaeyo...

Apa habaq..?

Teruskan menjenguk hingga ke akhir.... :)

Makasih ya




Sumber resepi : Rahel Blogspot.com :) makasih sharing..

BLUEBERRY CHEESE TART

Bahan-bahan untuk kulit tat:-

250 gm mentega (sederhana lembut)
500 gm tepung
120 gm gula icing
2 biji kuning telur
2 sudu teh esen vanila
2 sudu teh air sejuk (saya letak dalam 4 sudu)

Cara-cara membuat kulit tat:-

1. Satukan tepung dengan gula icing.
2. Masukkan mentega dan digaulkan sehingga menjadi serbuk kasar.
3. Masukkan esen vanila, kuning telur dan air sejuk. Ulikan adunan sehingga menjadi doh lembut. Rehatkan doh lebih kurang 15-30 minit.
4. Bentukkan adunan tadi ke dalam acuan tat.
5. Bakar pada suhu 170'C lebih kurang selama 20 sehingga 25 minit.
6. Keluarkan dari ketuhar , kemudian dari acuannya. Ketepikan.


Bahan-bahan untuk inti Cream Cheese.:-
500 gm cream cheese
120 gm gula halus
50 gm mentega
2 biji telur
Blueberry filing secukupnya

Cara membuat inti:-
1. Masukkan blueberry dalam kulit tat tadi. Ketepikan.
2. Pukul cream cheese, mentega dan gula halus hingga kembang.
3. Masukkan telur dan pukul lagi hingga sebati.
4. Kemudian masukkan adunan dalam piping bag dan paipkan ke dalam kulit tat yang berisi inti blueberry tadi.
5. **Hiasan atas ikut suka hati masing-masing.
6. Bakar lagi lebih kurang selama 15 minit.

**kalau nak buat corak... ambil sedikit adunan cheese dan warnakan. Kemudian bolehlah dilorekkan di atas cheese tadi.




purple + yellow = my favourite





mak saya suka makan yang kosong ....

hangit sikit...




Saya suka blueberry cheese tart....

Anda bagaimana??


Silalah mencuba resepi ini ...:)


tata...(@_@)~

No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...