Annyeong Hasaeyo.....
kesukaanku... pertama kali bikin sendiri |
Sumber resepi :
cahayahidupku2569.blogspot.com
rohaisha.blogspot.com
terima kasih semua :)
ASAM PEDAS IKAN PARI
Bahan-bahannya:-
600gm ikan pari
1 batang serai - dititik
4-5 tangkai daun kesum
2 batang bunga kantan
1 1/2 sudu asam jawa }campur untuk
400 ml air } air asam jawa
300 gm kacang bendi - dibersihkan dan dihiris pangkal dan hujung
60ml minyak
garam secukup rasa
gula jika perlu
Bahan kisar:-
15-20 tangkai cili kering - direndam/rebus
1 kiub belacan -dibakar
1/2 sudu teh jintan manis } disangai dan ditumbuk (tapi 2 bahan ni saya tak letak)
1/2 sudu teh jintan putih }
5 biji lada hitam - ditumbuk
5 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
Cara membuatnya:-
1. Panaskan minyak dan tumiskan bahan kisar bersama serai sehingga wangi dan terbit minyak.
2. Kemudian masukkan kacang bendi.
3. Masukkan air asam dan ikan. Masukkan juga bunga kantan dan daun kesum. Masak sehingga mendidih.
4. Letakkan garam dan kacau sekali -sekala.
5. Bila dah masak bolehlah diangkat serta dihidangkan bersama nasi. nyummm...
hari kedua : menu lauk yang sama..... |
Selamat mencuba semua...
Jumpa lagi...
InsyaAllah...
(@_@)~
No comments:
Post a Comment