Sunday, 12 October 2014

MARBLE HOKKAIDO MILKY LOAF

Assalamualaikum..

Annyeong Hasaeyo.....

Terima kasih sebab sudi singgah sini, harap jangan jemu ya dengan intronya...

Layankan aja laah.....hihihi

abaikan yang hangit tu ya... hihihi


sumber resepi:-
Facebook :Kak Ida Osman
**terima kasih banyak-banyak kak Ida atas pengkongsian resepi-resepi yang menarik serta mengujakan dan dan dannn sudi melayan pertanyaan ntah pape saya :)

MARBLE HOKKAIDO MILKY LOAF
Bahan-bahannya:-

540 gm tepung roti
60 gm tepung kek
1 peket yis 
30 gm susu tepung
100 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 bj telur
250 gm susu segar sejuk
150 gm krim putar sejuk

Langkah penyediaannya:-

1. Campurkan semua bahan dan uli sehingga elastik dan tidak melekat di mangkuk. 
2. Rehatkan doh selama 1 jam untuk biarkan doh naik sekali ganda
3. Setelah itu, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin
4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Warnakan setiap satu dengan warna pilihan. Setiap kali mewarnakan uli semula sehingga doh tidak melekat di jari
5. Jalin/bentukkan ikut kreativiti masing-masing. . Rehatkan lagi 15min. 
6. Panaskan oven 170'C. 
7. Sapu 'egg wash' dan bakar hingga masak (lebih kurang 30 minit). Ikut oven masing-masing ya.

cubaan pertama yang tidak menjadi...
gara-gara cerdik tahap maksimum...aigooo...

sedia untuk direhatkan ...

selepas sejam...

setelah diwarnakan...

versi dandan..terima kasih rakan fb Sis Azimah Cheebo atas pengkongsian rupa bentuk roti


versi dandan : tayang urat

versi tindan 3 warna dan gulung..

versi dandan 2


keratan rentas


sungguh enak dimakan begitu saja.....



++ saya suka nama roti ni...hati makin terasa melonjak-lonjak mau ke sinun..Nippon..
InsyaAllah ...one sweet day..


Jumpa lagi...

(@_@)~

No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...