Annyeong Hasaeyo.....
Terima kasih sebab sudi singgah sini, harap jangan jemu ya dengan intronya...
Layankan aja laah.....hihihi
abaikan yang hangit tu ya... hihihi |
sumber resepi:-
Facebook :Kak Ida Osman
**terima kasih banyak-banyak kak Ida atas pengkongsian resepi-resepi yang menarik serta mengujakan dan dan dannn sudi melayan pertanyaan ntah pape saya :)
MARBLE HOKKAIDO MILKY LOAF
Bahan-bahannya:-
540 gm tepung roti
60 gm tepung kek
1 peket yis
30 gm susu tepung
100 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 bj telur
250 gm susu segar sejuk
150 gm krim putar sejuk
Langkah penyediaannya:-
1. Campurkan semua bahan dan uli sehingga elastik dan tidak melekat di mangkuk.
Bahan-bahannya:-
540 gm tepung roti
60 gm tepung kek
1 peket yis
30 gm susu tepung
100 gm gula kastor
1/2 sudu teh garam
1 bj telur
250 gm susu segar sejuk
150 gm krim putar sejuk
Langkah penyediaannya:-
1. Campurkan semua bahan dan uli sehingga elastik dan tidak melekat di mangkuk.
2. Rehatkan doh selama 1 jam untuk biarkan doh naik sekali ganda
3. Setelah itu, tumbuk doh untuk mengeluarkan angin
4. Bahagikan doh kepada 3 bahagian. Warnakan setiap satu dengan warna pilihan. Setiap kali mewarnakan uli semula sehingga doh tidak melekat di jari
5. Jalin/bentukkan ikut kreativiti masing-masing. . Rehatkan lagi 15min.
6. Panaskan oven 170'C.
7. Sapu 'egg wash' dan bakar hingga masak (lebih kurang 30 minit). Ikut oven masing-masing ya.
cubaan pertama yang tidak menjadi... gara-gara cerdik tahap maksimum...aigooo... |
sedia untuk direhatkan ... |
selepas sejam... |
setelah diwarnakan... |
versi dandan..terima kasih rakan fb Sis Azimah Cheebo atas pengkongsian rupa bentuk roti |
versi dandan : tayang urat |
versi tindan 3 warna dan gulung.. |
versi dandan 2 |
keratan rentas |
sungguh enak dimakan begitu saja..... |
InsyaAllah ...one sweet day..
Jumpa lagi...
(@_@)~
No comments:
Post a Comment