Saturday, 15 February 2014

KEK LOBAK a.k.a Carrot Cake

Assalamualaikum........................

Annyeong Hasaeyo......jumpa lagi kita...

Aku tengah ada mood 'membaking' dan 'menerai' resepi-resepi yang dah berkepuk dalam simpanan...

Sebenarnya dah lama nak cuba buat resepi ni, tapi asyik tertangguh saja... atas pelbagai alasan, huhuhu antara alasannya ialah faktor kerajinan... ;)

Petang tadi punya cerita.......
tada.....inilah dia si manis kita ni...
lama aku menunggu, baru kini aku mendapat ... kikiki~
diperkenalkan Miss Carrot Honey Barney

Kadang-kadang bila dapat buat benda yang disukai, secara tak langsung dapat merawati tekanan/stress, walaupun penat dan adakalanya aku tak jamah langsung hasil eksperimen yang aku buat, tapi bila tengok orang makan hasil tangan kita,...rasa seronok.. tak kisah walau apa pun maklumbalasnya.

Salah seorang daripada anak buah aku, setiap kali ditanya, 'macamana, sedap tak?'.. jawapan dia mesti 'boleh laaaaa'... kadang-kadang tu laaa dia tu bukan main panjang...

Itu pun, nasib baik dia cakap 'boleh la....pernah dia cakap, dia tak suka makan bla bla...., tapi ibu dia cerita, bila sampai rumah dia jugak yang tukang perabih... ish ish ish tak patut sungguh kamu Azrul Easham!...

Kalau cerita pasal ragam anak-anak buah aku ni mau tak habis, macam-macam perangai...haish... itu baru si Easham, belum si Azri, Si Azad ...apalagi Si Adriana.....

saya budak baru belajar....

Meh tengok resepi Kek Lobak.

Resepi dari blog Azie Kitchen, terima kasih ya atas pengkongsian resepi... ;)

KEK LOBAK @ CARROT CAKE

Bahan-bahannya:-
2 cawan tepung all purpose flour (aku guna tepung gandum ja)*
2 sudu kecil baking powder*
2 sudu kecil soda bikarbonate*
1 sudu kecil serbuk kayu manis*
1/2 suduk kecil garam *
(bahan-bahan yang bertanda * diayakkan bersama)
4 biji telur
1  1/4 cawan minyak sayuran (aku letak 1 cawan ja)
1 cawan gula
2 sudu kecil esen vanila
3 cawan lobak parut ~ jangan lupa perah, buang airnya
1 cawan walnut (aku letak sikit ja; tak sampai segenggam pun)
sedikit kismis (aku tak letak sebab takda)

Langkah Pembuatannya:-
1. Panaskan oven pada suhu 175'c. Griskan 2 loyang dan lapik dengan kertas.
2. Putar telur bersama dengan gula, minyak dan esen vanila
3. Masukkan bahan ayak tadi (tepung) ke dalam adunan telur. Kacau sehingga sebati.
4. Masukkan lobak dan kacang walnut, kacau kaup balik sehingga sekata
5. Masukkan adunan dalam 2 loyang (bahagikan sama banyak)
6. Bakar lebih kurang selama 30 minit (untuk satu loyang tau, oven aku kecik, jadi kena masak satu-satu) atau sehingga masak.
7. Sejukkan sebelum dihiaskan dengan frosting

Bahan untuk frosting:-
1/2 cawan mentega
250 cream cheese
2 cawan gula icing
1 sudu kecil esen vanila

Langkah pembuatan:-
1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkuk dan putar sehingga berkrim.
2. Sedia untuk digunakan sebagai hiasan pada kek.

konon-konon nak tangkap gambar satu persatu...ni ja satu-satunya..
saya guna whisk ja..tak guna mixer pun

sejukkan sebelum bubuh frosting 
wire rack pun takda, gunakan apa yang ada ja...hihihihi


saya tak pandai melepa kek la...huhhu sangat sedih...
adakah kerana i'm left-handed person..atau kurang kreativiti..atau...apakah?
tu yang coverline dengan corak-corak....
memotivasikan diri sendiri agar jangan putus asa...usaha tangga kejayaan.. gambattee oh-hani!

posing sikit... say cheeseeeee!
no no no...say carrot laaa....

silalah...menjamu mata...
eat me!
Cuba tau...

tata...tuti tutuuu...

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh.

Nite~


No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...