Monday, 3 February 2014

KEK PELANGI a.k.a RAINBOW CAKE

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua ...!.^*~

Annyeong Hasaeyooooo......!

Jom kita, tak mahu cite banyak...terus saja lihat pengkongsian resipi yang telah diuji di dapur mak aku, yang telah dihasilkan oleh Chef Cik Oh-Hani ...:P blueekkk....jangan marah naa....

Resepi ini di ambil dari salah satu grup di laman sosial Facebook, yang dikongsikan oleh Maz Abdul. Terima kasih naaa...sebab syer resepi sedap ini. Kamsahamnida. :)

kali pertama....


RESEPI KEK PELANGI a.k.a RAINBOW CAKE

Bahan-bahannya:-
3 cawan tepung *
4 sudu teh baking powder * (*diayakkan bersama)
1 cawan mentega
1 3/4 cawan gula castor
5 biji telur putih sahaja
1 1/2 cawan susu segar
2 sudu teh Esen Vanila
Pewarna ungu, kuning, hijau, biru, merah, oren @ warna ikut suka masing-masing

Langkah pembuatannya:-
1. Putar mentega dan gula hingga kembang dan gebu
2. Masukkan telur putih sedikit demi sedikit dan terus putar. Kemudian masukkan esen vanila dan putar lagi
3. Masukkan tepung diselang-selikan dengan susu segar sambil diputar pelahan
4. Bahagikan adunan kepada 6 bahagian dan warnakan
5. Tuang satu adunan dalam loyang 8 inci yang telah digriskan minyak. Ratakan. (saya gunakan loyang 7 inci)
6. Bakar dengan suhu 170'C selama lebih kurang 20 minit. Letakkan loyang di rak tengah oven supaya bahagian atas kek cepat masak.
7. Bakar adunan satu per satu. Jika ada oven yang besar dan ada lebih loyang yang sama ukuran bolehla bakar serentak. (oven saya comel ja..huhuhuhu)
8. Sejukkan kek sebelum dihiasan dengan topping ya.

Bahan dan langkah pembuatan cream cheese:
250 gm cream cheese (brand apa2 pun tak kisah; tatura / philadelpia / dan lain2)
1/2 cawan gula icing
2 cawan non dairy whipping cream (diputar kental)
Beberapa titik lemon paste / emulco

Langkah pembuatan:-
1. Potong kiub cheese dan biar lembut pada suhu bilik
2. Putar cheese hingga lembut dan masukkan gula aising dan putar lagi hingga kembang. Kemudian masukkan lemon paste, putar lagi
3. Masukkan whipping cream yang telah diputar tadi, kaup balik guna senduk/spatula hingga sebati.

Cara menghias kek:
1. Letakkan kek atas papan kek, sapukan cream cheese dan ratakan. Ulang langkah hingga selesai.
2. Sapukan lebihan cream cheese keseluruhan kek. Rata dan kemaskan.
3. Hiaskan kek mengikut kreativiti masing-masing.
4. Sejukkan kek beberapa jam/ketika dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.


saya budak baru belajar.....ermm nampak gaya kena cepat-cepat ambil kelas...
bagi aku bahagian yang paling susah ialah part melepa/meratakan cream ....

tengok la....berangan nak buat bunga ros konon.... hasil ratakan topping pun tak pandai...mengigil tangan gue
malu la comot....huhuhu.... ermm ...

konsep dekorasi ...tiada specifik tema...main hentam ja labu... janji kasik habis sama itu cream..
adik aku dah tersengih-sengih macam kerang busuk...sebab tetiba ada pulak tema pink ...
aku bukan ape, pertama sebab nak menghabiskan topping tu.., kedua orang tengah gian..hahaha, ala macam orang baru pandai bawa kereta la, mereka akan jadi gila stereng...hah! cam gitulah juga aku...gian nak mendeko walaupun tidak kreatif... i'm tryin ma best okey....

inilah dia keratan rentas 'kek pelangi kali pertama'...
warna pelangi macam takda ja warna coklat hihihi...tersalah warna nak buat warna kuning... takpala...
tinggi pun tak samakan...;(
tapi abah cakap dalam perut dia tak kira tinggi sama ke tak...hahaha sabo je la..

Alhamdulillah, tinggal suku bahagian saja lagi dalam peti ais. Rezeki anak-anak penakan aku, dan kebetulan mak aku ada meeting grup marhaban dia....rejeki makcik-makcik tu la...

Hah! sebelum terlupa, kalau ikut selera anak tekak aku, ...rasanya sedikit manis, so kalau korang yang tidak berapa suka manis tu, mungkin korang boleh kurangkan penggunaan gula ya.

Pesanan kepada mereka yang kali pertama macam aku jugak, ala korang buat ja...dekorasi tu belakang kira kalau setakat nak 'ngap' sendiri. Aku ni pun sabit sebab konon-kononnya nak cuba skill buat bunga ros la bagai...akhirnya huhuhu...

Ok, jangan lupa mencuba ya!

Assalamualaikum & Selamat Malam....zzz

Annyeonggg




4 comments:

  1. wahhhhh hani.. pandainye buat rainbow cake ni..!!! nk blajor gak lah ;p

    ReplyDelete
  2. hihi...rita..mana ada pandai...cer tengok comot gila...tengok youtube cam senang ja...rupanya susah...pastu nak kena sabar...tapi kita ni jenis nak cepat...
    try la buat...kalau kat umah rita oven besar besh la...rumah kita kecik ja...satu2 masak lambat ler...huhu...
    suka tengk rita wat aiskrim...kita tak cube lagi...tengok mood kengkadang ni...

    ReplyDelete
  3. Wahhhh kakak hani cyg ke bikin ni sgt mgiurkan wallawehhh caiyok2

    ReplyDelete
  4. alamak...adakah adik ann cayang yang komen ni...
    kalau ye...malu la otai tengok...saja-saja ja ni..

    ReplyDelete

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...