Saturday, 15 February 2014

PUDING ROTI MENTEGA a.k.a BREAD & BUTTER PUDDING

Assalamualaikum ^^~...

Annyeong Hasaeyo...apa cer...apa habaq..

Hari ini nak kongsikan resepi Puding Roti Mentega atau nama glamernya Bread Butter Pudding..

Resepi ini aku ambil dari Chef Ezani Masterchef. Syok tengok videonya kat U-tube... kreatif ... rasa macam kat luar negara pulak dengan musik latarnya yang evergreen. Aigoo....mode tetiba teringat sama kamo, wahai sahabatku Along Lina.....

Ate...moh ler kite nengok apeke resepinye.... (baca dalam loghat Perak)...

aksi masa dalam oven :)

Puding Roti Mentega a.k.a Bread & Butter Pudding

Bahan-bahan Puding Roti Mentega:-
1 buku roti putih  (aku guna roti gardenia)
Mentega
6 biji telur (aku kurangkan sebab kat umah ada 4 biji ja)
3/4 cawan gula
750ml susu segar/ susu cair / susu penuh krim / susu UHT
Demerara gula /  gula perang kasar untuk tabur atas puding (aku tak letak pun)
Bahan tambahan ikut suka, taknak pun takpa :- coklat chip/kismis/buah-buahan dan lain-lain ya... ikut citarasa masing-masing

Cara-cara:-
1. Panaskan oven pada suhu 180'C. Griskan loyang pembakar.
2. Sapukan mentega pada roti di bahagian depan dan belakang
3. Pecahkan telur dalam mangkuk. Masukkan gula dan pukul hingga sebati
4. Masukkan susu dan pukul lagi (masa ni rasa kalau-kalau nak tambah gula bagi yang suka manis)
5. Celupkan roti satu persatu dan susun ke dalam loyang. Kemudian jika nak tambah coklat chip atau apa2 saja. Ulangi proses sehingga roti habis.
6. Tuang baki adunan susu tadi ke dalam loyang, dan biarkan sebentar supaya meresap lebih kurang selama 10 minit.
7. Taburkan gula perang kasar atas roti. Bakar lebih kurang selama 40-50 minit atau sehingga perang keemasan.

Bahan-bahan Sos Vanila:-
5 biji kuning telur
4 sudu besar gula kastor
250 ml whipping cream /
250ml susu segar / penuh krim /UHT
Esen Vanila

Cara pembuatan:-
1. Panaskan krim, susu dan esen vanila sehingga hampir mendidih. Matikan api dan biarkan selama beberapa minit
2. Dengan menggunakan kaedah 'double-boiler', pukul kuning telur dan gula sehingga sebati. Masukkan krim tadi ke dalam adunan telur dan pukul lagi sehingga pekat atau mencapai tahap konsistensi yang diingini.
3. Siap. Boleh la hidangkan bersama puding roti.


Tapi aku tak buat pun sos vanila ni...atas sebab musabab tak cukup bahan dan tahap malas. Apa yang penting makan camgitu pun sodap... pekena pula dengan air kopi 'o'.... memang betul-betul holiau....hihihhi aptb...~


mai sepotong....

Ok nanti korang cuba la resepi ni...kalau tak berapa jelas atau kurang memahami salinan yang aku dah olah sikit ni, silalah jangan ragu-ragu tengok di U-tube, kat situ pun ada sekali resepinya.... jangan malas-malas ya... semua di hujung jari saja..hihihihi

daaa..tata titi tutu...

Assalamualaikum & Selamat Malam Dunia.


(✿◠‿◠)



No comments:

Post a Comment

,

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...